HTML

Tömören:

képregény, film, könyv - vélemény, ajánló - laikus

Friss topikok

  • Rorschach: Hát ez qrva jó kritika, a filmet nem láttam ugyan, de ezen mit röhögtem :D (2009.09.23. 13:20) I Am Omega
  • koimbra: Szép felsorolás. Az Evil Deadet mindenki élteti nekem egyáltalán nem jött be, a Jumper pedig rossz... (2008.03.25. 13:11) Film mustra
  • koimbra: Szeretem a hülye, groteszk képregényeket. Elolvasnám:) (2008.03.16. 11:16) The Goon - Rough Stuff
  • groundwalker: Majd írok egy jobbról is, ha lesz erőm! :D Új kedvenc. (2008.03.09. 20:21) Lobster Johnson: The Iron Prometheus
  • groundwalker: Na ez a Superman Festival nézős lesz nekem is, kösz az ajánlást! :D (2008.02.17. 20:20) Public Domain...

Címkék

A hódítók végzete a bosszú...

2008.01.19. 10:55 groundwalker

    Alapvetően nem nagyon érdekelne egy fantasy képregény (mert olcsó fantasyn nőttem fel és kis csömöröm van mára a stílustól), de mivel ritkán adnak ki nálunk ilyesmit és még emlékszem hogy mennyire szerettem, azért figyelem őket. Ez idáig annyira nem is érdekelt egyik se, bár a fantasy kedvelőinek bizonyára tetszettek, mert a javát adják ki, de ez a kötet megérdemelte a figyelmemet. Egy európai képregényről lesz, francia berkekből. A Hódítók végzete, egy rajzolóhoz és több íróhoz köthető.
    Jó pár rövidebb, komoly csattanóval megáldott történettel van felvezetve egy hosszabb sztori. Elsőként itt van a Katedrális ami egy picit mintha kilógna  a sorból, mert mintha más korszakot jelenítene meg. Hatalomról van szó és bosszúról itt is. Bosszú: erre még visszatérek, mert fontos része a kötetnek.
    A többi képregénytörténet már jobban illeszkedik egymáshoz. Ezek a művek nem csak rávezetnek egy milliőre, a kötet nagyját alkotó históriára, hanem önállóan is megállják a helyüket. Némelyik szomorú, némelyik elgondolkodtató és van ami kicsit optimistább, van amelyik a tökéletes nihilbe lök, de mindegyik súlyos és borzasztó a maga módján.
    Ezután következik tehát a bosszú, ismételten, ám ezúttal Arn személyében. Ez egy kicsit más történet, itt egy konkrét világból kapunk egy nagyobb szeletet, ellentétben a rövidebb darabokkal. Ez egy amolyan vérbeli fantasy sztori, francia meglátással, afféle alternatív bronzkorszakba helyezve. Itt is van mágia, vannak harcosok, vannak legendák és csodák. De nincsenek sárkányok, tündék vagy hasonlók, és mint írtam, ez nem egy középkori jellegű világ. Prehisztorikus időkből való, az ember hajnalából, amikor a bronz volt az emberiség technológiájának csúcsa. Az egész történet egy gyermekről szól, Arnről, aki az őt megillető hatalom helyett (természetesen csak vérségi alapon, ahogy a régi korokban volt szokás és ma már nem díjaznám) pont az ellenkezőjét kapja, rabszolgának fogják be. Különös emberrel találkozik, akivel barátságot köt és ezzel megpecsételi a sorsát, hiszen miatt szökésre kényszerül. Kalandos szökése után, egy sivatagi túra vár rá, ami később legendássá válik, olyan hihetetlen hogy túléli. Aztán elindul hogy visszaszerezze a kor szokása szerinti jussát. És ezzel egy háború is elkezdődik.
    Mélyebben nem mennék bele a történetbe, mert csak rontanák az élményen (a meglepetés élményén), bár nem állítom hogy nem egy kiszámíthatatlan história Arn bosszúja, de hangulata és stílusa, világa úgyis elvarázsolhatja embert.
    A rajzok, mint írtam, egy ember munkáját dicsérik. Jean-Claude Gal precíz katedrális rajzával, talán az építészeket is lenyűgözi, de semmiképpen nem egy felszínes munkáról van szó. Fekete-fehér rajzokkal van dolgunk, azonban ez mit sem von le értékéből, és ezek tudomásom szerint eredetileg is így készültek és nem is jelentek meg színesben. Szóval a rajz realisztikus felé hajlik igen erőteljesen, de mégis megvan a maga szubjektív stílusa.
    A magyar piacon mindenképp hiánypótlónak tartom, extrém méretben, puha fedeles kiadásban. Az ár riasztó lehet, azonban ha kézbe fogjuk vagy rápillantunk, megértjük hogy miért kerül ennyibe. De igazából ez már látásra is fel fog tűnni. A fantasy kedvelőinek kötelező, a képregény kedvelőinek szintén, mert klasszikusról van szó. A többiek, akik nem feltétlen favorizálják ezeket a világokat, műfajokat mindenképp ajánlatos legalább bele nézni mert nem szokványos és igényes darab, a magyar képregény piacon legalábbis semmiképp. (Magyar megjelenés: Hódítók végzete, Delta Vision kiadó, 2007)

Ez a kiadvány egy ötöst érdemel részemről.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló kritika francia képregény ötös

A bejegyzés trackback címe:

https://groundwalker.blog.hu/api/trackback/id/tr8303060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása