HTML

Tömören:

képregény, film, könyv - vélemény, ajánló - laikus

Friss topikok

  • Rorschach: Hát ez qrva jó kritika, a filmet nem láttam ugyan, de ezen mit röhögtem :D (2009.09.23. 13:20) I Am Omega
  • koimbra: Szép felsorolás. Az Evil Deadet mindenki élteti nekem egyáltalán nem jött be, a Jumper pedig rossz... (2008.03.25. 13:11) Film mustra
  • koimbra: Szeretem a hülye, groteszk képregényeket. Elolvasnám:) (2008.03.16. 11:16) The Goon - Rough Stuff
  • groundwalker: Majd írok egy jobbról is, ha lesz erőm! :D Új kedvenc. (2008.03.09. 20:21) Lobster Johnson: The Iron Prometheus
  • groundwalker: Na ez a Superman Festival nézős lesz nekem is, kösz az ajánlást! :D (2008.02.17. 20:20) Public Domain...

Címkék

Public Domain...

2008.01.27. 22:43 groundwalker

...avagy ingyenesen és legálisan letölthető többek között. Ilyen besorolásba főleg a lejárt jogtulajdonú filmek kerülnek, amikre valamiért a jogtulajdonos nem szán rá annyi pénzt hogy továbbra is birtokolja őket.

Így hát most olyan filmek kerülnek górcső alá, amelyek a legális warez útjára léptek. Ezeket a filmeket meg lehet találni olyan oldalakon mint pl. az Internet Archive vagy többféle akár többféle minőségben is (Divx, PSP, iPod, PDA) torrent letöltési lehetősségel a Public Domain Movie Torrents oldalán (amin még néhány sorozat is fellelhető).

Itt a filmek minősége többféle szempontból is gyengének mondható (egy jó filmről ritkán mondanak le a jogtulajok), ugyanakkor azért lehet itt találni Alfred Hitchcock (The 39 Steps) filmet vagy John Huston rendezte Humphrey Bogart (Beat the Devil). És még sok más film...

Mint például olyan kevésbé ismert gyöngyszem melynek főszereplője Japánban (is) kult-státuszban leledző Sonny Chiba (őt láthattuk a Kill Bill 1.-ben is). Filmjeinek elemzése megindult Chavez tolmácsolásában a Geekzblogon, mely valójában kedvet csinált ahhoz hogy megtekintsem The Street Fighter (Gekitotsu! Satsujin ken) című filmet amely legálisan hozzáférhető az említett Public Domain Movie Torrents oldalon folytatásával együtt (Return of the Street Fighter).

Én magam, mivel e filmek jó része valószínűleg a ködbe vész, itthon pláne, elkezdem elemezni mindenféle komoly háttér- és angoltudás nélkül (a filmekhez magyar feliratot találni ritka dolog) az olyan filmeket amiket amúgy jobb érzésű filmbuzi lehet hogy le se köpne... és lehet azt írom majd egy-egy filmre hogy jogosan.

A Public Domain sorozat elsőrészében (amely hamarosan elindulna itt) a Black Brigade (aka Carter's Army) című amerikai tv-filmet fogom megismertetni a nagyérdeművel. A Public Domain sorozat olykor erősen SPOILER-es lesz, lévén hogy sokan amúgy is kihagyják a nyelvi nehézségek miatt, és akik meg nem, azokat a előre figyelmeztettem a következő rész filmjére (mint pl. most) hogy legyen lehetőségük időben megtekinteni ha megtetszik nekik a film (mert hát lehet hogy a kritika úgy kezdődik majd hogy "Nem ajánlóm...").
Saját felelőségre!

Tehát hamarosan...

7 komment

Címkék: blog ajánló sorozat film hype public domain

A bejegyzés trackback címe:

https://groundwalker.blog.hu/api/trackback/id/tr40314130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtualdog 2008.01.28. 09:16:43

Érdekes... nem is tudtam, hogy van legális filmletöltési lehetőség. :) Hogy mik vannak! A 39 lépcső és a Street Fighter amúgy kurva jó filmek, szóval úgy látszik, nem csak vacakság miatt lesznek filmek legálisan leszedhetők.

groundwalker 2008.01.28. 12:40:33

Nem számítottam ilyen kínálatra amikor olvastam a public domainről, de tényleg egész jó filmek vannak ott, mégis "árvák". :D

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2008.02.17. 16:01:40

Groundvalker, kösz a linket!
Ez az oldal egy igazi aranybánya!!!

A két nagy Star Wars-veterán, Peter Cushing és Christopher Lee gagyi B-horrorjait elég nehéz összeszedni, főleg azokat, amikben mindketten szerepelnek. Itt rögtön megtaláltam a Gorgont, aztán ott vannak a remek Dick Tracy és Flash Gordon epizódok, egy csomó régi kalózos és háromtestőrös film, a '40-es évek Superman rajzfilmsorozatáról nem is beszélve!!!

És akkor a western szekcióban még körül sem néztem. :)
(mondjuk az első film egy óra múlva csorog le, majd akkor tudok érdemben nyilatkozni a minőségükről)

groundwalker 2008.02.17. 17:20:47

Ugyan, nincs mit. :D Egyetlen problémám a public domain torrent oldallal hogy alig seedelik. Az internet archive viszont nem torrent alapú szóval maximális letöltéssel megy nagyjából (és normális keresője van). A minőség nem tökéletes, sokszor rossz az ilyen filmeknél.

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.02.17. 17:41:40

Internet Archive-on a legális mp3 kollekció is tök jó, pl. itt vannak koncertek:
www.archive.org/browse.php?collection=etree&field=%2Fmetadata%2Fcreator
(Matisyahut ajánlom :] )

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2008.02.17. 19:06:25

Na, lejött a "Superman Festvial" fedőnevű rajzfilmsorozat, soha rosszabb divx minőséget! :)

Ponyva-rajongóknak kötelező amúgy: Superman repkedő robotokkal, elszabadult rakéta-autóval, japán szabotőrökkel, és egy jégtömbből kiolvadt dinoszaurusszal (tehát mindennel, ami pulp) harcol benne! :)

A westernfilmek között is megtaláltam egy beszerezhetetlen régi kedvencet, a Santa Fe ösvényt Errol Flynnel, Ronald Reagannel és Olivia de Havilanddal a főszerepben! ;)

groundwalker 2008.02.17. 20:20:56

Na ez a Superman Festival nézős lesz nekem is, kösz az ajánlást! :D
süti beállítások módosítása